Gay nastrieľal 41 bodov, James ešte o tri viac

15.12.2009 19:58

NEW YORK 14. decembra (SITA) - Nedeľná noc v zámorskej basketbalovej NBA patrila najmä dvojici Rudy Gay z Memphisu a LeBron James z Clevelandu. Prvý menovaný nastrieľal v Miami 41 bodov a priviedol svoj tím k víťazstvu 118:90, najužitočnejší hráč uplynulej sezóny James pridal ešte o tri body viac a jeho Cavs triumfovali v Oklahoma City 102:89. "Chcel som sa predstaviť v plnej paráde," povedal po svojom osobnom streleckom maxime Gay, ktorého výborne dopĺňal pivot Marc Gasol. Mladší z bratov Gasolovcov premenil všetkých sedem streleckých pokusov z hry a k 16 bodom pridal aj 15 doskokov. Grizzlies sa darí, odkedy si po neúspešnom štarte do sezóny spolu sadli a prebrali svoju situáciu. Z úvodných deviatich duelov prehrali osem, no od spomenutého burcujúceho momentu zvíťazili v deviatich zápasoch zo štrnástich. Pokropenie živou vodou by potrebovali aj hráči Heat. Dwyane Wade a spol. totiž prehrali šesť z posledných ôsmich súbojov, čo malo za následok zosun v tabuľke Východnej konferencie.

Duel Clevelandu v Oklahoma City sa vôbec nevyvíjal jednoznačne, naopak, hostia rozhodli o svojom úspechu až v poslednej štvrtine. Okrem 44 bodov tradičného lídra Jamesa sa dôležitou trojkou z polovice ihriska zaskvel Mo Williams. "Jeho strela z polovice bola úžasná. Keď lopta opustila jeho ruky, vedel som, že ide do koša,“ pochválil svojho zverenca kormidelník Cavaliers Mike Brown.

Los Angeles Clippers nestačili v domácom prostredí na San Antonio, prehrali jednoznačným rozdielom 90:115. Hlavná opora Spurs Tim Duncan už mohol vo štvrtej štvrtine oddychovať na lavičke, keďže o výsledku bolo dávno rozhodnuté. Vo zvyšných dvoch súbojoch vyhrali domáce družstvá. Toronto zdolalo Houston 101:88 a Atlanta rozstrieľala New Jersey 130:107. Rockets prehrali v Toronte prvú štvrtinu 17:32 a v ďalšom priebehu sa už z tohto nevydareného štartu nedokázali pozbierať.